MÜSNED-İ HANBEL

BABLAR    KONULAR    NUMARALAR

HAC

<< 1690 >>

53- Safa ile Merve Arasında Sa'y Yapmanın Farziyeti; "Safa ile Merve, Allah'ın belirlediği Nişanelerdendir,,[Bakara 158] Ayeti

 

1. Hz. Aişe (r.anha)

 

- - (-)

11858 (1)- Urve der ki: Hz. Aişe'ye: "Safa: ile Merve, Allah'ın belirlediği nişanelerdendir. Kim hac veya umre niyetiyle Kabe'yi ziyaret ederse bu ikisini tavaf etmesinde bir sakınca yoktur"[Bakara 158] ayetine göre kişinin Safa ile Merve arasında tavaf etmemesinde bir sakınca yoktur" dediğimde, Hz. Aişe şöyle karşılık verdi: "Yeğenim! Ne fena bir söz söyledin! Şayet bu ayet senin yorumladığın şekilde olsaydı, ayetin lafzı ''Bu ikisini tavaf etmemesinde bir sakınca yoktur'' şeklinde olurdu. Bu ayet Müslüman olmadan önce Ensar hakkında inmişti. Çünkü onlar Müşellel'de bulunan ve kendisine taptıkları azgın Menat putu için ihrama girerlerdi. Ensar'dan bu şekilde ihrama girenler (kendi putları karşısında dikili olan) Safa ile Merve (de bulunan putlar) arasında sa'y yapmayı sakıncalı görüyorlardI. Müslüman olduktan sonra Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Ey Allah'ın Resulü! Cahiliye'deyken Safa ile Merve arasında sa'y yapmayı sakıncalı görürdük" deyip bunlar arasında sa'y yapmanın hükmünü sordular. Bunun üzerine Allah: "Safa ile Merve Allah'ın belirlediği nişanelerdendir"[Bakara 158] ayetini indirdi. Sonrasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de Safa ile Merve arasında sa'y yapmaya başlamıştır. Onun için bu ikisi arasında sa'y yapmayı terk etmek, kimseye caiz değildir."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, hac 3/497 (1643), Muslim, hac 928 (1277), Ebu Davud, hac 2/181 (1901), Nesai, hac 5/237 (2967), İbn Mace, hac 2/994 (2986), Malik, hac (1/267), İbn Huzeyme, hac 4/233 (2766) ve Tirmizi, tefsir 5/208 (2965, "hasen sahih") rivayet ettiler.

 

 

 

11859 (2)- Urve bildiriyor: Hz. Aişe: "Safa ile Merve, Allah'ın belirlediği nişanelerdendir"[Bakara 158] ayeti konusunda şöyle dedi: "Cahiliye döneminde Mekke ile Medine arası bir yerde bulunan Menat putu için ihrama giren Ensar'dan bazıları: "Ey Allah'ın Peygamberi! Menat putuna saygımızdan dolayı eskiden Safa ile Merve arasında sa'y yapardık. Şimdi de ikisi arasında sa'y yapsak bir sakıncası olur mu?" diye sorunca Allah: "Sara ile Merve, Allah'ın belirlediği nişanelerdendir. Kim hac veya umre niyetiyle Kabe'yi ziyaret ederse bu ikisini tavaf etmesinde bir sakınca yoktur,,[Bakara 158] ayetini indirdi.

 

21345 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

11860 (3)- Urve anlatıyor: Hz. Aişe'ye: "Safa ile Merve, Allah'ın belirlediği nişanelerdendir. Kim hac veya umre niyetiyle Kabe'yi ziyaret ederse bu ikisini tavaf etmesinde bir sakınca yoktur"[Bakara 158] ayetine göre kişinin Safa ile Merve arasında tavaf etmemesinde bir sakınca yoktur" dediğimde, Hz. Aişe şöyle karşılık verdi: "Yeğenim! Ne fena bir söz söyledin! Şayet bu ayet senin yorumladığın şekilde olsaydı, ayetin lafzı ''Bu ikisini tavaf etmemesinde bir sakınca yoktur'' şeklinde olurdu. Bu ayet, Müslüman olmadan önceki Ensar hakkında inmişti. çünkü onlar Müşellel'de bulunan ve kendisine taptıkları azgın Menat putu için ihrama girerlerdi. Ensar'dan bu şekilde ihrama girenler (kendi putları karşısında dikili olan) Safa ile Merve (de bulunan putlar) arasında sa'y yapmayı sakıncalı görüyorlardı. Müslüman olduktan sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e Safa ile Merve arasında sa'y yapmanın hükmünü sorduklarında Allah: "Safa ile Merve, Allah'ın belirlediği nişanelerdendir. Kim hac veya umre niyetiyle Kabe'yi ziyaret ederse bu ikisini tavaf etmesinde bir sakınca yoktur,,[Bakara 158] ayetini indirdi. Sonrasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de, Safa ile Merve arasında sa'y yapmaya başlamıştır. Onun için bu ikisi arasında sa'y yapmayı terketmek kimseye caiz değildir."

 

[-Sahih-]